Waarom je geen volautomatische koffiemachine moet kopen

bonenmachine koffie

Lekker, een tosti voor het ontbijt met een lekker bakje koffie. Ben je al eerder op deze site geweest dan weet je inmiddels hoe je een goede tosti maakt. Maar hoe maak je nu een goede kop koffie? De laatste tijd horen wij van meerdere lezers dat ze mijn mening willen horen over het koffie zetten met een volautomatische espressomachine. Nu heb ik er zelf een thuis staan en als je slootwater wilt drinken moet je er ook één kopen.

Waarom niet?

Een volautomaat is een machine met ontzettend veel onderdelen. Hoe meer onderdelen, hoe makkelijker dingen stuk kunnen gaan. Zo heb ik bij mijn Phillips 2200-serie al meerdere keren een aantal onderdelen moeten vervangen. Resultaat: een lege knip! Daarbij is een bonenmachine koffie behoorlijk duur in onderhoudskosten, iets waar veel mensen geen rekening mee houden. In plaats van een volautomaat met veel onderhoud (alhoewel deze machines verkocht worden met de belofte dat je bijna geen werk hebt aan het onderhoud) kun je beter een koffie cup machine kopen. Hier heb je namelijk helemaal geen onderhoud aan.

Of toch wel?

Begrijp me niet verkeerd: een volautomatische koffiemachine is een geniale uitvinding. Zonder enige moeite zet je een kopje koffie van versgemalen koffie. Zo zet je met een druk op de knop een espresso of cappuccino, makkelijker kunnen ze het niet maken. Mijn advies is: mocht je graag koffie willen zetten met gemak dat je een kwalitatieve koffiemachine met bonen koopt. Maar waar moet die dan aan voldoen?

Wanneer wel een volautomaat kopen?

Het probleem ligt hem bij de goedkope koffiemachines, die gaan inderdaad snel kapot. Je gaat me niet vertellen dat je voor minder dan 300 euro een goede koffiemachine kunt kopen als er zoveel onderdelen ingaan. Zeker wanneer je voor een volautomaat met melkfunctie kiest, wordt het wel belangrijk dat je voor een betrouwbaar merk kiest zoals Jura of De’longhi. 

De laatste tips

Mocht je echt streven naar de beste koffie dan raadt ik eerder een espresso machine aan, ook wel een pistonmachine genoemd. Hierbij doe je alle handelingen zelf, waaronder het malen van de koffiebonen. Als je eenmaal door hebt hoe een pistonmachine werkt behaal je hier de beste resultaten mee. Koop je een goede piston koffiemachine en een bonenmaler dan kunnen jouw espresso’s hetzelfde smaken als die in een cafe. Kortom, een pistonmachine is the way to go!