Portugese wijn kopen in Nederland

Portugese wijn kopen is nog niet ingeburgerd in Nederland. Daarom kan het wat moeite kosten om een winkel te vinden waar je die wijn kunt kopen. Maar, met een beetje moeite kun je in Nederland heel goed Portugese wijnen kopen die kwalitatief net zo goed zijn als bepaalde Franse of Zuid-Afrikaanse wijnen, maar dan wel voor veel minder geld. In Portugal vind je meer dan 13.000 wijnbedrijven die, sinds Portugal lid is van de Europese Unie, hun kennis van het wijnbouwen hebben uitgebreid. Door het geven van betere opleidingen is er een kwaliteitsslag gemaakt in de hele wijnproductie. Daarnaast zijn veel wijnbouwers overgestapt op het duurzaam verbouwen en/of verwerken van de druiven. Dus ben je wijnliefhebber dan is het aan te raden om eens op zoek te gaan naar goede Portugese wijn, je zult verbaasd staan van de kwaliteit van die wijn!.

In Portugal wordt al meer dan 2000 jaar wijn gemaakt

Portugal maakt al meer dan 2000 jaar wijn en zeker 8 % van Portugal is wijngebied. Dat is meer dan 250.000 ha waar 13.000 wijnbedrijven hun druivenranken telen. Door meer te investeren en beter onderwijs te bieden op het gebied van wijnteelt en wijn maken staat Portugal als wijnland op de 7e plaats op de ranglijst wereldwijd en op de 5e plaats in Europa. Portugal heeft 14 verschillende wijn regio’s waar meer dan 250 verschillende autochtone (dus oude) druivenrassen worden geteeld. De Portugezen zijn niet van plan om de oude inheemse druivenrassen te verruilen voor nieuwere rassen. Ze houden van tradities en de oude druivenrassen leveren originele wijnen met een goede smaak. Je kunt Portugese wijn kopen die bestaan uit complexe blends van drie, vier of meerdere druivenrassen en die makkelijk de concurrentie kunnen aangaan met grote wijnnamen.

Portugal hanteert, net als Frankrijk, een classificatie systeem voor wijn

Ook Portugal hanteert een classificatie systeem voor wijn. Dat maakt Portugese wijn kopen makkelijker omdat dit systeem lijkt op het classificatie systeem dat Frankrijk hanteert. Het ziet er als volgt uit:

·         Vinho de Portugal; staat op alle wijnen uit Portugal

·         Vinho Regional; (IGP) voor alle Portugese landwijnen

·         Vinho de Provenciência; voor wijnen uit een bepaald gebied (provincie)

·         DOP/COP; de hoogste haalbare classificering voor kwaliteitswijn

DOP-wijnen kunnen een extra kwaliteitsaanduiding krijgen:

·        Reserva; waarbij de witte wijn minimaal 2 jaar en rode wijn minimaal 3 jaar vatlagering heeft

·         Garrafeira; waarbij witte wijn minimaal anderhalf jaar vatlagering en 9 maanden flesrijping heeft en rode wijn minimaal 2 jaar vatlagering en 2 jaar fleslagering heeft. ·        Nobre; waarbij witte wijn minimaal 2 jaar en de rode wijn minimaal van 4 jaar vatlagering heeft

Portugese wijn kopen van de beste kwaliteit

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn de Portugese wijnen ondergebracht in bepaalde classificaties. Ga je Portugese wijn kopen dan weet je door deze classificatie wat de kwaliteit is van die wijn. Maar iedereen heeft een eigen smaak zeker wat betreft wijn. Daarnaast drinkt de een liever een witte en de ander liever rode wijn. Dat maakt dat Portugal een wijnland is waar je nooit genoeg van krijgt. Door gebruik te maken van al eeuwenoude druivenrassen zul je wat smaak betreft steeds iets nieuw ontdekken en worden verrast.