Hoe kan je buikspek het beste bereiden?

vlees

Van oorsprong komt buikspek uit de Chinese keuken en is hij geliefd om zijn sappige textuur maar ook om zijn smaakvolle vetlaag. Er zijn veel verschillende manieren om dit stuk varkensvlees heerlijk te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan alle mogelijkheden die een barbecue, maar ook een oven met zich meebrengt. Het spek zit op de buik van het varken, ook wel doorregen spek genoemd. In de volksmond wordt gezegd dat het ‘mager spek’ is omdat het meer vlees dan vet bevat. Het rugspek van een varken bevat in verhouding meer vet. 

Hoe bereid je buikspek het beste in de oven? 

Je kan buikspek in de oven bereiden op verschillende manieren. Wel is het belangrijk dat het spek niet rauw is vanbinnen, maar goed door gegaard wordt. Kies voor de juiste marinade en kruiden naar keuze en begin daarmee. Marineer het spek gedurende een langere tijd in je marinade om ervoor te zorgen dat ook de diepere lagen van het spek een lekkere smaak krijgen. Het beste kan je door middel van een ruitvorm het spek insnijden om zo ervoor te zorgen dat het vlees zichzelf bedruipt en mals blijft. 

Leg vervolgens je spek op een rooster in de oven boven een bakplaat. Tijdens de bereiding zal namelijk het vet eraf druipen en zo hoef je de oven niet tussendoor schoon te maken omdat het vet verbrand. Bak je spek op een gelijkmatige temperatuur van ongeveer 170 graden Celsius ongeveer 1 tot 2 uur gaar. De exacte gaartijd is afhankelijk van de dikte van het vlees. Zorg er in elk geval voor dat de buitenkant knapperig is, hierdoor zal je zien dat de binnenkant van het vlees sappig is. 

Bereid je spek op de barbecue

Een andere goede manier om buikspek te bereiden is om hem op de barbecue te leggen. Je kan kiezen voor een marinade of een rub om je spek te kruiden. Leg vervolgens het spek boven de hete kolen of de indirecte hitte. Dat is afhankelijk van je gewenste kookmethode. Zorg ervoor dat je het spek regelmatig omdraait zodat hij gelijkmatig gaart. 

Zorg dat je buikspek goed snijdt om hem te laten smaken

Een belangrijk onderdeel van het klaarmaken van spek is het snijden van het spek op de juiste manier. Snijd het spek in gelijke rechthoekige stukken en zorg ervoor dat er altijd een stuk vetlaag aanwezig blijft. De vetlaag zorgt er namelijk voor dat er smaak en malsheid in het vlees blijft. Zonder de vetlaag zal het vlees snel taai worden en dat is zonde. 

Als je op zoek gaat naar recepten om buikspek te garen, dan zal je zien dat er eindeloos veel verschillende mogelijkheden zijn. Er zijn vele soorten marinades, maar ook rubs die je kan gebruiken om de smaak van verschillende keukens toe te voegen. De Aziatische keuken is het meest bekend, maar experimenteer ook met andere kruiden en sauzen om zo je eigen favoriete gerecht te creëren. En voor de afwisseling kan je ook een keer kiezen om voor rugspek te gaan.