Shake je slank

Tegenwoordig is er een overvloed aan hulpmiddelen die het verliezen van enkele kilotjes heel wat vergemakkelijken. Bestond een dieet vele jaren geleden nog uit dagelijks een smaakloze kom soep met een sneetje volkorenbrood zonder boter en enkele glazen water, kan je nu in bijna elke supermarkt kleurige en zelfs heerlijke dieet shakes vinden. Dieet shakes worden ook wel maaltijdvervangers genoemd, en zoals de naam al doet vermoeden, vervangen deze shakes dus een volledige maaltijd.

Veel mensen gaan er van uit dat het gebruiken van dieet shakes op langere termijn niet haalbaar is vanwege de eentonigheid maar tegenwoordig bestaan deze shakes in heel veel verschillende smaken. Van banaan en aardbei tot chocolade en vanille.

Waarom dieet shakes gebruiken?

De drie grootste voordelen van dieet shakes zijn de volgende:

  1. Je hebt niet zo snel honger doordat de shakes rijk zijn aan eiwitten. Dit betekent dus dat je niet voortdurend loopt te snaaien en dagelijks veel minder calorieën naar binnen werkt.
  2. Je kunt ze gemakkelijk en vooral snel zelf bereiden.
  3. Het gebruiken van dieet shakes is één van de goedkopere manieren om gewicht te verliezen.

Hoe gebruik je dieet shakes?

Naast verschillende smaken, heb je ook verschillende maten. Zo kun je dus een kleine, middelgrote of grote shake pot kopen. Afhankelijk van de gekozen maat bevat elke pot een aantal gram poeder en dit poeder moet je vervolgens mengen met water en/of melk.

Goede dieet shakes zijn inderdaad wel rijk aan voedingsstoffen en horen voldoende eiwitten te bevatten, maar ze zijn natuurlijk nog steeds allemaal in vloeibare vorm. Daarom is het meestal niet aangeraden om al je voeding door dieet shakes te vervangen aangezien je moet trachten te vermijden dat je lichaam went aan enkel vloeibaar voedsel. Zo kun je dus beter je ontbijt en lunch door een shake vervangen maar nog steeds een licht en gezond avond eten bereiden. De reden hiervoor is dat je spijsvertering al snel lui kan worden als het geen grof voedsel meer hoeft te verteren en een luie spijsvertering willen we natuurlijk niet.

Waarop moet je letten?

Belangrijk is te vermelden dat je ervoor moet zorgen dat je zelf niet meer vet en ongezond blijft eten en snaaien want dan halen de dieet shakes natuurlijk helemaal niets uit. Dit gezegde zijnde, als je na het lezen van dit artikel slechts één ding kan onthouden zorg er dan voor dat het de volgende zin is: “Kijk naar de etiketten!”

Verpakkingen zien er vaak erg leuk uit en gebruiken graag blitse zinnen zoals “Minder suiker”, “Slank in een mum van tijd” en het alom bekende “Rijk aan eiwitten”, maar belangrijk is naar de voedingswaarden te kijken want daar ontdek je de (vaak harde) waarheid. Laat je dus niet misleiden door de fabrikanten.

Een goed voorbeeld zijn de maaltijdshakes van het Kruidvat. Deze mogen dan wel erg goedkoop zijn en zelfs een leuke verpakking hebben maar daar is helaas ook een goede reden voor. Deze shakes bestaan namelijk uit meer dan 50% suiker, wat allesbehalve gezond is en wat natuurlijk ook betekent dat ze niet geschikt zijn voor een koolhydraatarm dieet. Bovendien zijn de shakes ook erg arm aan eiwitten en dus zeker niet gepast voor een eiwitdieet.

Kies dus een shake waarbij de verhoudingen met betrekking tot mineralen en vitaminen goed op elkaar zijn afgesteld. Een shake die voornamelijk uit eiwitten bestaat en weinig koolhydraten in de vorm van suikers bevat is altijd de beste optie.