Perfect klaarmaken van je gerecht

Dit is het seizoen van het kerstfeest dat je met vrienden en familie in de donkerste maand van het jaar gaat vieren. Om dit goed te doen kun je gezellig gourmetten of een ossenhaas bestellen. Wat er ook op tafel komt, je zal zeker kiezen om een een uitmuntende maaltijd te bereiden. Liefde gaat immers door de maag.

Wat betekent uitmuntendheid in een ossenhaas? Deze is dan mooi roze in het midden, zonder dat het taai of droog is en wordt verder gekenmerkt door een goede smaak.

Wanneer het een perfect roze kleur heeft, dan is het precies goed gedaan, met een gelijkmatige kleur van de ene kant naar de andere zonder grijze ringen. Het is zo zacht dat je genoeg aan een vork hebt om het te snijden en het is gevuld met natuurlijke sappen.

Perfectie

Perfectie betekent je gasten verrassen met de kwaliteit van het vlees. Dat is zo goed dat het niet uitmaakt of je het vanuit de oven opdient of dat je het koud serveert. Wanneer het goed wordt klaargemaakt dan komt de perfectie naar voren.

Perfectie, aldus genoemd, wordt geremd door twee zaken: gasten en biologie. Het is een feit dat sommige gasten gaar vlees kunnen beschrijven als “boterachtig”. Ossenhaas is eigenlijk een perfect gerecht voor deze omstandigheid. Het kan worden gebakken tot een perfecte “medium rare” of anders kan het ook snel bruinen in een pan met boter en wat verse tijm.

Biologie is een moeilijkere tegenstander dan gasten. Het vlees moet wel op de juist temperatuur worden gebakken om uitdroging en daardoor teleurstelling te voorkomen.

Ossenhaas

Ossenhaas is een van de meest zachte spieren van een koe. Het loopt van de laatste ribben van de koe terug tot aan de achterste heup. De spier is verantwoordelijk voor het verplaatsen van het been, maar niet voor het optillen ervan. Dat gebrek aan weerstand vertaalt zich tot verbazingwekkende zachtheid wanneer het gesneden wordt voor biefstuk of een gebraad.

Natuurlijke zachtheid betekent dat er weinig bindweefsel in het vlees is, dus je hoeft het niet op hoge temperatuur te bakken om het smakelijk te maken.

Het zal dus smakelijk en zacht zijn bij lagere temperaturen vanwege het gebrek aan bindweefsel. Bij het bakken kan uitdrogen omdat er geen vet is om het vochtig te houden en de samentrekking van de spiervezels op hoge warmte zal het water in de spier verdrijven.

Recept

Een groot aantal kookboeken raden aan om ossenhaas in een hete oven te bakken, tussen de232-260 ° C, gedurende een relatief korte tijd. De bedoeling is om gebruik te maken van de luchtverschillen van de buitenkant, waardoor er een korst ontstaat.

Andere auteurs en chef-koks raden aan om op een ​​lage warmte en langzaam te bakken. Waarbij minder drastische thermische verschillen moeten leiden tot het klaarbakken over de breedte van het gebraad. Dit zou volgens sommigen leiden tot een minder knapperige korst aan de buitenzijde.

Je moet dus bepalen wat jij en je gasten lekker vinden en het bijbehorende recept er bij zoeken.