Gebakken banaan: eens iets anders dan een zandkoekje

pisang goreng

Gebakken banaan oftewel pisang goreng is een heerlijke snack die in verschillende culturen in het kookboek staat vermeld. Er bestaan verschillende recepten voor deze snack en ook verschillende benamingen. In Indonesië noemen ze dit pisang goreng, in Suriname heet het baka bana.

De ingrediënten

De receptuur is simpel, maar soms worden er een paar ingrediënten toegevoegd zoals kokosrasp of panko. Je kunt zelf kiezen of je een extra twist aan je gerecht wilt geven of niet. Als basisingrediënten moet je denken aan bloem, ei, bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel), suiker, water, zonnebloemolie om in te bakken en natuurlijk bakbananen. Deze bananen vindt je tegenwoordig wel bij elke supermarkt met een wat groter fruitassortiment. Vindt je ze daar niet, dan is het ook leuk om bij je lokale toko langs te gaan om ze daar te kopen. Misschien kom je daar dan ook meteen weer wat andere leuke ingrediënten tegen die je wilt gaan uitproberen.

pisang goreng

De bereidingswijze van pisang goreng

Pel de bananen of schil ze als de schil te moeilijk te pellen is en verdeel de bananen in gelijke stukjes (dit mogen plakjes zijn, maar je kunt ook de banaan halveren en dan grotere stukken snijden). Maak vervolgens een beslag van honderd gram bloem, een theelepel bakpoeder, een ei, honderd milliliter water, een snufje zout en een eetlepel (vanille-)suiker. Haal de banaanstukjes door het beslag en frituur de stukjes maximaal vier minuten in de zonnebloemolie. Laat de stukjes even uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker.

Wat kan ik hier nog bij serveren?

Nu je de smaak te pakken hebt, wil je misschien nog even verder bakken in de keuken. Je kunt natuurlijk je gebakken banaan als toetje serveren na een maaltijd, maar als je in het thema wilt blijven en de smaak van het bakken te pakken hebt, kun je bijvoorbeeld denken aan heerlijke spekkoek, een sponscake of in je mond smeltende surinaamse custardkoekjes (gomma koekjes). Je zult trots zijn als je na een middagje in de keuken een gevulde en gekleurde etagère presenteert van al dit lekkers aan je visite.